Gıda Ürünlerinde Ambalajlamanın Önemi ve Aromsa Uygulamaları

AĞUSTOS 2021
Aromsa | Bizden Haberler | Gıda Ürünlerinde Ambalajlamanın Önemi ve Aromsa Uygulamaları

Gıda sektöründe, gıda maddelerinin ambalajlanması; ürünün korunması, taşınması, depolanması, dağıtımı ve izlenebilirliği için önem taşımakla birlikte, aynı zamanda gıdanın tüketiciye güvenilir bir şekilde ulaşmasını sağlayan, gıda üretim aşamalarının bir parçasıdır. Buna ilave olarak gıda ambalajları, gıda hakkında tüketiciye bilgi sağlama, özellikle parekende rafındaki ürünlerin tüketiciye tanıtımı, reklam ve pazarlanma aracı olarak da önem arz etmektedir.

Gıda maddelerinin üretildikleri yerde ve kısa süre içerisinde tüketimi genelde mümkün olmamaktadır. Üretildikleri yerlerden farklı bölgelerde ve farklı zamanlarda tüketilmeleri nedeniyle gıda maddeleri uygun bir şekilde muhafaza edilmelidir. Doğru gıda ambalajlama uygulamaları sayesinde, farklı gıda ürünleri için uygun ambalaj materyali ve teknolojisinin seçimi mümkün olmakta, gıdanın raf ömrü artırılabilmekte ve bu süre içerisinde gıda kalitesi ve tazeliği korunabilmektedir. Aroma vericiler, özelliklerine göre nem, sıcaklık, oksijen, ışık, koku gibi etmenlerin bir ya da birkaçına karşı duyarlılık göstermektedir ki Aromsa ürünlerinin ambalajlama teknolojilerinde bu parametreler esas alınır. Ayrıca, ambalaj içerisindeki ürünün işlevi, içeriği, etkilendiği olumsuz faktörler, kullanım ve taşıma kolaylığı, birim maliyetiyle kullanılan ambalajın çevreye etkileri de göz önüne alınır.

ÜRÜNE ÖZGÜ AMBALAJLAMA TEKNOLOJİLERİ

Aromsa bir gıda ara üreticisi olarak ürün çeşidi ve sipariş miktarına göre 1 kg’dan 1 tona kadar ambalajlama yapabilmekte, buna özel teknolojiler ve ambalajlar (karton, plastik (HMWHDPE) bidon, metal ambalaj, PE poşet, torba, OPA/AL/PE poşet, aseptik poşet, IBC Konteyner, paslanmaz çelik vb) kullanabilmektedir. Her ambalaj, spesifik bir malzeme koduna ve stoğa her girişte malzeme izlenebilirliği için ayrı bir Aromsa parti numarasına sahiptir. İlgili prosedürler çerçevesinde numunelendirme ve kontroller yapılarak kullanıma alınırlar. Aromsa, ürüne özgü ve en uygun ambalaj malzemesi kullanılmakta ve tüm parametreler uzun süredir takip edilmektedir.

Aromsa’nın ambalaj seçiminde dikkate aldığı diğer bir konu ise migrasyondur. Migrasyon, spesifik koşullar altında, kullanım ve depolama sırasında gıda ambalajından gıdaya kimyasalların kütle transferi olarak tanımlanabilir. Gelişen teknoloji ile birlikte, gıda ambalajları çeşitliliği artmakta ve gıdalardaki migrasyonun en önemli nedeninin gıda ambalajları olduğu bilinmektedir. Aromsa, ürünlerinin üretim, depolama, dağıtım, satış ve tüketim aşamalarının her birinde kimyasal migrasyon olasılığı riskini değerlendirmekte ve en aza indirilmeyi hedeflemektedir.

Ambalaj seçimi veya değişimi birincil Dilek Özgen Kılıçarslan Aromsa Kalite Direktörü ya da ikincil ambalaj olsun Aromsa’da yeni bir girdi ham madde gibi ele alınır. İlgili prosedür çerçevesinde değişiklik formu açılarak ilk aşamada döküman kontrolü yapılır ki bunun için tedarikçi tarafından temin edilecek ambalaj malzemesi spesifikasyonuna ve mevzuatın öngördüğü dokümanlara ihtiyaç duyulur. Sonraki aşamada tüm olumsuz etmenler belirlenerek kontroller gerçekleştirilir. Eğer tüm şartlar uygun ise yeni ambalaj malzemesi, Kalite Güvence Bölümü değerlendirmesi sonrası kullanıma alınır. Aromsa’da ürünlerin stabilite takibi için ayrılan numuneler, ticari ambalajlarını temsil edecek şekilde ambalajlanarak saklanır ve belirli periyotlarda kontrol edilir, böylece ambalajlama raf ömrü ilişkisi de izlenerek sürekli kontrol altında tutulur.

Yeni bir ambalajlama teknolojisi söz konusu olacak ise, yatırım prosedürü devreye girer ve kullanıcı ihtiyaçları kalite, gıda güvenliği, çevre, iş sağlığı ve güvenliği, operasyonel mükemmeliyet açılarından belirlenerek sistemin buna göre kurulumu ve validasyonu yapılarak yine Kalite Güvence onayı ile devreye alınır. Belli periyotlarda gerçekleştirilen verifikasyon ve izlemelerle teknolojinin sağlıklı ve verimli şekilde çalışması garanti altına alınır.

Farklı birimlerden oluşan Aromsa Teknoloji Takip Komitesi, gıda ambalaj ve teknolojileri ile migrasyon konusundaki tüm yenilikleri ve çalışmaları yakından takip ederek, konu hakkındaki ilgili otoriteleri, akademik çalışmaları, özel sektörü izlemekte ve belirlemiş olduğu stratejiler çerçevesinde bünyesine dahil etmeyi hedeflemektedir.

OSZAR »